maandag 14 februari 2011

Laatste toevlucht

Mijn laptop is uitgerust met Windows Vista. Hij vergezelt ons op onze reizen en functioneert naar behoren. We hebben hem vier jaar geleden gekocht in New York. Een handzame HP met 13 inch scherm. Maar ergens gaat er na verloop iets mis. Iedere keer als ik hem nu start krijg de melding dat een of ander programma ontbreekt en niet kan worden gevonden in de registry. Aangezien ik a. niet weet wat dat programmaatje doet en b. hoe ik het zou moeten herstellen, heb ik dat maar zo gelaten. Toen terwijl we op vakantie waren in Zuid Frankrijk hield de ingebouwde wifi adapter er mee op. Dat was vervelend maar een bezoekje aan Nice leverde een nieuw externe netwerk adapter, die uitstekend bleek te werken.
Maar nu - na opnieuw een reis naar de VS - begon Windows Vista met het installeren van updates en was daar na een uur nog mee bezig. Ik stopte de machine startte opnieuw op en kwam inderdaad bij mijn inlogscherm, maakte verbinding met de draadloze modem van Freerk, maar kon daarna FireFox niet aan de gang krijgen. Nogmaals opnieuw starten. Nu begon Windows Vista opnieuw met zijn updates (fase 3 van 3). Ik besloot de live versie van Ubuntuuit te proberen: zouden mijn webcam en mijn netwerk adapter werken? Uiteindelijk had ik voor die adapter geen drivers. Maar zo op het oog werkte alles netjes.
En nadat ik op mijn harde schijf wat ruimte gemaakt had voor Ubuntu 10.10, verliep de installatie als een fluitje van een cent.
Linux als laatste toevlucht.