zaterdag 26 mei 2012

Ubuntu12.04

Software is heden ten dage een ingewikkelde zaak geworden. Een uitgebreid systeem als Ubuntu moet het proces van het oplossen van onderlinge afhankelijkheden van de verschillende programma's inmiddels al lang geautomatiseerd hebben. Het is desondanks een wonder dat ales zomaar loopt. Daarom probeer ik een nieuwe distributie eerst maar uit in Virtualbox. Zo ook met Ubuntu 12.04

Toch ging er iets mis toen ik Kubuntu 11.10 probeerde te vervangen. Ik kreeg te maken met een interne fout van Ubuntu. Na een keer opnieuw opstarten en nog wat uitproberen kreeg ik weer die melding van een interne fout.

Er ging me een licht op toen ik Ubuntu weigerde de 64-bits versies van Virtualbox en Google Chrome te installeren. Ik had een 32-bits Ubuntu geinstalleerd op de plaats van de 64-bits Kubuntu.

Uiteindelijk toch een menselijke fout. Hoewel ik nog steeds niet enthousiast wordt van de Unity desktop van U12.04 loopt het geheel weer als een treintje.

dinsdag 15 mei 2012

Een mening

Mijn vader verzuchtte wel eens, als hem een enquête werd voorgelegd, ze denken dat je maar overal een mening over hebt. Nou behoorde hij tot de mensen die geen mening zullen uitspreken tenzij ze een fundament kunnen leggen van feiten en cijfers. Een volstrekt verouderd standpunt denk ik als ik naar de wereld om me heen kijk. Maar goed, mijn vader is ook al meer dan 45 jaar geleden overleden.

Nu is het tegenwoordig wel zo dat nieuwsfeiten zo kort in de belangstelling staan dat je ze nauwelijks goed kunt bekijken. Neem nu het onderwijs. Vanmorgen zag ik dat gisteren het examen tehatex was afgenomen. Een spannende aangelegenheid omdat dit jaar de exameneisen zijn verzwaard. Dat laatste is goed want iedereen roept dat het met het onderwijs zeer slecht gesteld is. Dat is zo slecht dat zelfs docenten de tafels tot tien niet meer kennen, zegt men. Hoofdrekenen is er dus niet meer bij. Wilt u wel geloven dat ik er geen idee van heb hoe het eigenlijk met het onderwijs is gesteld? Zijn de gymnasiasten van nu inderdaad slechter dan die van vroeger? Naar wat ik er van hoor zijn de feestjes wel wat uitgebreider na het examen. Nadat ik gefeliciteerd was met het resultaat voor een opleiding die niet meer bestaat mocht ik een ijsje gaan halen. Maar hoe het mijn examen tehatex gegaan is kan ik me niet goed herinneren.

vrijdag 4 mei 2012

Linux heeft geen Steve Jobs

In mijn wereld heerst Windows. Of het nu gaat om laptops of desktops, Windows lijkt onvermijdelijk. De overgang van Windows XP naar Windows Vista naar Windows 7 levert geen problemen op men neemt de leercurve als vanzelfsprekend en koopt met de nieuwe computer ook een nieuwe printer omdat de nieuwe Windows de oude printer jammer genoeg niet meer ondersteunt.

Maar dan komt de i-pad, hij wordt met veel lawaai geïntroduceerd en ik moet zeggen Steve Jobs heeft een voortreffelijk werk gedaan. De overgang van Windows 7 naar de i-pad levert geen probleem, men neemt net als bij de overgang van de ene Windows naar de volgende de leercurve voor lief.

Maar dan de overgang naar Linux (bijv Ubuntu). Plotseling blijkt de leercurve een geweldige handicap. Het blijkt praktisch onmogelijk mensen er ook maar naar te laten kijken. En dat ondanks (vergeleken met Windows 7): het besturingssysteem goedkoper is, de installatie sneller verloopt, de oude printer wordt ondersteund, de applicaties gratis. Ubuntu mist een Steve Jobs.