zondag 28 februari 2010

Virtuele computers -1

Sinds ik in een artikel iets had gelezen over virtualisatie ben ik gaan experimenteren. Ook dat levert voor iemand als ik zonder gedegen informatica opleiding en zonder forum waarin ik allerlei dingen kan bespreken de nodige problemen op: je zou kunnen zeggen ik doe ervaringskennis op. Maar van sommige dingen ontgaat me de zin ten ene male. Vanuit de repositories van Ubuntu 9.04 en 9.10 kun je zonder enige moeite VirtualBox installeren. De open source edition, vrij als Ubuntu. Deze Vbox ose ondersteunt echter niet de USB aansluitingen. Zodat als je dat eenmaal hebt ontdekt je naar de website van VirtualBox gaat en daar tot de ontdekking komt dat je daar ook VirtualBox gratis kunt downloaden en dan wel de beschikking hebt over USB ondersteuning...
VirtualBox is gemakkelijk in het gebruik, laat zich eenvoudig installeren, maar heeft één eigenaardigheid: een aantal functies is pas toegankelijk als je de VBox additions installeert. Die VBox addition zijn bereikbaar in het menu van Virtualbox onder Devices. Tot de extra functies behoort de mogelijkheid - met name voor de virtuele linux machines - de schermresolutie op een redelijk niveau te brengen. Het is mij volstrekt onduidelijk waarom die additions niet direct mee geinstalleerd worden, zodat je na de installatie van je virtuele gast computer meteen een volledig scherm tot je beschikking hebt.
Overigens blijft voor mij de toegankelijkheid van de randapparatuur vanuit de virtuele machines nog een volstrekt raadsel. Wat bij mij wel werkt is de internetverbinding, d.w.z. wat wel werkt is het netwerk, zij het dat dat gezien wordt als een vaste netwerkverbinding (ik heb nog geen mogelijkheid gevonden om me draadloos te verbinden), maar ik zie ook nog geen kans om een printer te bedienen of een webcam.
Wat ik altijd een beetje hinderlijk vind is dat iedere keer als ik VirtualBox start, er een boodschap verschijnt dat er een nieuwere versie beschikbaar is.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten